Още 21 с коронавирус! 163 са заразените у нас

- Advertisement -

Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени е 163, от които трима починали и трима оздравели.

Случаите в София са вече 103. Днес са потвърдени 18 нови случая

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг този следобед.

Няма информация за заразен служител на Президентството.

В болница „Токуда“ има един заразен – мъж на около 34 години. Той е в белодробното отделение на болницата. Постъпил е с двустранна бронхопневмония. Болницата е затворена от РЗИ за 24 часа, за да бъде дезинфекцирана и да се установят контактните лица. След това тя ще продължи да функционира. През това време е осигурен свободен достъп за болните на деморализация и за ражданията.

В болница „СофияМед“ има два различни случая. Единият е Кирил Домусчиев, а другия – лекари от болницата, които нямат нищо общо със случая на Домусчиев, допълни ген. проф. Мутафчийски.

В Бургас има още двама заразени, контактни на първите и заразените са 4. Заразеният лекар се е върнал от ски в Пампорово. Положителни проби са дали две контактни на него лица, също лекари. Болницата също е затворена за дезинфекция. Едното контактно лице е рехабилитатор в дом „Майка и дете“ и затова 85 души там са под карантина. 

В Пазарджишка област има един пациент – в Пещера.

Тримата излекувани от коронавируса пациенти са изписани.

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни Мутафчийски: 

„Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка“ каза той и допълни, че се наблюдава „едно безгрижие все още по улиците и централните части“. 

В Италия само вчера са загинали 600 души, подчерта той.

Великобритания е въвела изключително стриктни мерки за възрастните хора. 

Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин, допълни той.

Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът, но няма да е този месец, допълни Мутафчийски:  

„Дали ще е в края на април или май, дай Боже да е тогава, а да не е септември. Защото, ако продължава така до септември, тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз“.

„Опитваме се с всички мерки, които препоръчваме да вземе правителството, да снижим големината на този пък и плавността на покачването му. Защото мога да ви кажа днес какво се случва.. Една частна лаборатория, вместо чрез Щаба, защото ние имаме изградена информационна система … се обаждат на пациентите си, казват че са положителни, казах им да отиват в болница и в момента и залят „Пирогов“ и ВМА с пациенти, които нямат симптоматика, в истерия са и искат неистово да влязат в болница. Пациенти, които са положителни, те остават в къщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика – гърло да го боли, температура, кашлица – не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка, за да ги вози в болницата. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има. А тук е едно непрекъснато движение от пациенти, на които е създаден умишлен хаос“.

Помага ли българското хининово лекарство

„Извъдиха се веднага специалисти по този въпрос, без никога да е имало изследване за нашия хининов препарат! Да напомня, всички препарати, които са изпробвани за коронавирус, са изпробвани в неистовото търсене за медикамент, който може да окаже влияние върху този нов вирус. Няма медикамент, който да е утвърден. Толкова са малки сериите, че в началото бяха дори смешни публикациите – че е изпробван на 5 човека. Това, което се появи в пространството, че видите ли е панацеята, е на 36 човека, което също е абсолютно несериозно… За „Резохин“-а, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. Някакво влияние! Разберете, и това не е съвсем достоверно. Но, в гайдлайните, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото вирусът, след като даде интерстициалната пневмония, много лесно се наслоява след това бактериална пневмония. Тука принципът на лечението е по същия начин, както се лекуват и другите вирусни пневмонии“. 

Вчера колега, който е много по-компетентен от мен, фармацевт, обясни, че този препарат е плод на едно време спрените доставки на натуралния хинин и това е синтетично синтезиран хинин. Така, че имаме надежда, че, след като са лекарства от една група, може да има положителен ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, с които може да се разреши“.

Дотогава обаче препаратът може да бъде доставен в болниците и да го получат пациентите, които са с тежка клинична картина, обясни той.  

„Това са пациентите които имат нужда! Той не може да се пие като превенция, понеже има и такива въпроси. Няма никакъв смисъл да се да се пие. Затова ще отидат в болниците. В този ред на мисли току-що в щаба получихме дарение от Господин Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки с оригинален препарат, изкупен от Европа“.

Прегледана: 2185

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече