Ню Йорк под национална карантина?

- Advertisement -

Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от коронавирус, призоваха президента Доналд Тръмп да обяви принудителна карантина в национален мащаб, докато той напротив уверяваше, че „много скоро“ ще има връщане към обичайния начин за живот.

В най-големият американски мегаполис, икономическа столица на страната с 8,6 милиона жители, в понеделник сутринта имаше над 12 000 случаи, близо една трета от всичките заразени в САЩ, и почти 100 смъртни случаи. В САЩ са починали общо 560 души.

Изправени пред тази все по-драматична ситуация, жителите на тази град се безпокоят все повече.

Улиците бяха изключително тихи след влизането в сила на нови правила в неделя. Те ограничават активността до фирми, смятани за съществени – супермаркети, аптеки, интернет доставчици, и задължават хората да си стоят у дома колкото се може повече, макар за момента нарушителите да не са заплашени от никакви санкции.

„Мерките за самоизолация, приети от Ню Йорк и Калифорния, трябва да са навсякъде в САЩ“, настоя кметът Бил де Блазио. „Трябва да вземем тези крайни мерки“.

Близо една трета от американците живеят в някаква форма на карантина. Щатът Вашингтон, Мичиган и Ню Мексико са последните, които вчера наредиха на хората да си останат вкъщи, а губернаторът на Калифорния затегна ограниченията.

„За съжаление, виждаме, че Ню Йорк се приближава към Италия“, отбеляза Джероум Адамс, федерален управител на общественото здравеопазване, като изрази съжаление, че хората не прилагат сериозно федералните препоръки за доброволна карантина, обявени миналата седмица за срок от 15 дни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и Бил Де Блазио повториха призивите си към федералното правителство да нареди на частните фирми да произвеждат респиратори и маски, от които в САЩ, както в много други държави, има огромен недостиг.

„Да, това е налагане на властта на правителството над частните компании, и какво? Това е национална извънредна ситуация“, подчерта Куомо. „Не можем да продължаваме да се снабдяваме на парче“.

Засега, президентът Тръмп се противопоставя на налагането на такива мерки, притеснен за въздействието им върху икономиката, въпреки че се предполага, че един на трима американци вече живее под карантина.

„Не можем да позволим лекарството да бъде по-лошо от самия проблем“, написа той вчера в Туитър, докато американският Сенат отново не успя да съгласува нов широкомащабен план за възстановяване на икономиката.

По-късно той дори каза, че САЩ „много скоро“ ще се върнат към бизнеса, „много по-рано от три или четири месеца, както някой предположи. Много по-рано“.

Само за град Ню Йорк кметът поиска спешно изпращане на „стотици респиратори и стотици хиляди маски“.

„Ако не започнат да пристигат тази седмица, ще стигнем до момент, когато хората няма да могат да бъдат спасявани, а биха могли да бъдат спасени“, алармира той.

Ню Йорк чака помощ и от Националната гвардия и от инженерния корпус на американската армия, за да постави допълнителни болнични легла.

Конгресният център „Джавитс“ в Манхатън трябва по-специално да бъде преустроен в болница с капацитет от 1000 легла, в очакване на преустройството на някои хотели, в които вече не се допускат туристи.

Куомо, който отиде там вчера, каза, че се надява болницата да бъде готова „след седмица до 10 дни“.

Губернаторът подписа също и указ, налагащ на нюйоркските болници да увеличат капацитета си с 50 процента, за да достигнат до 75 000 легла, като същевременно ги призова да се стремят към 100 процентно увеличение.

Корабът болница USNS Comfort, с капацитет от 1000 легла, също трябва да тръгне за Ню Йорк след две седмици, според министъра на отбраната Марк Еспър.

Прегледана: 1469

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече