Спешни мерки срещу гурбетчии, бегълци от карантината (ОБЗОР)

- Advertisement -

В Девин въведоха и вечерен час за учениците като крайна мярка

Почти няма община в страната, където да няма лица, подложени на карантина заради завръщането им от Европа, провери onlinemedia.bg. В Смолян бе установено, че 51-годишна жена  и 45-годишен мъж, поставени под карантина, нарушават предписаните правила и мерки  и посещават местния парк.  И двамата са се завърнали скоро от Великобритания и са с наложена задължителна карантина.  Двамата нарушители ги грози сериозна глоба и дори лишаване от свобода.

Те се предвиждат във връзка с регламентиран текст  в чл.355 ал. 2 от НК, гласящ, че, който по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков също взе радикални мерки. Той задължи служители от администрацията си да обикалят ромските махали и да следят дали се спазва карантината от тези, които са се върнали от чужбина скоро. Проверяващите ще се легитимират с баджове и ще бъдат придружавани от полиция.  Ромите-гурбетчии от града кръстосват махалите и отказват да спазват изолация.

Увеличава се и броят на гурбетчиите, поставени под домашна карантина в област Кърджали. Причината е, че все повече работещи в страни от Западна Европа се прибират по родните места заради пандемията от коронавирус. 74 души са към момента поставените в изолация.

Сериозен страх е обзел и жителите на община Девин, след като през вчерашния ден са се прибрали от Банско няколко души. Хората са категорични, че ако заразата влезе в Девин, тя ще е донесена от приходящи хора и ромите. Въпреки въведените извънредни мерки ромите в родопската община правят постоянни банкети по домовете си. През последните седмици в Девин са се върнали групи роми от Испания и Германия, които категорично отказват да се самоизолират и нарушават постоянно карантината. За учениците в Девин пък е въведен вечерен час, тъй като и те бойкотират извънредните мерки и се събират всекидневно на групи по паркове и училищни площадки.

Прегледана: 1887

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече