Тълпи в магазините заради промоции: Белина, боб и чесън най-търсени в кризата, ракията тръгна надолу

- Advertisement -

Три основни продукти в хипермаркетите – традиционни още за времето на бабите ни, се оказаха и най-търсени сега в извънредната ситуация в страната. Боб, белина и чесън липсват почти по всяко време и в повечето големи магазини. Проверка на „Уикенд“ показа, че народът масово купува пакети с боб като най-изпитана, полезна и трайна, пък и евтина храна.

Чесънът пък се доставя непрекъснато, но хората грабят като по време на чума от естествения антибиотик, още повече че върви като подправка към всяка храна. Старата добра „Белина“, със съвременното име „Аче“ пък изобщо не се намира, защото всички разграбват шишетата като дезинфектант за измиване на къщата, въпреки неприятната миризма. Ухаещите препарати на други марки обаче си стоят по рафтовете и се купуват умерено.


Напук на епидемията и на ограниченията в пропускателния режим и работното време, хипермаркетите се надпреварват да предлагат промоции на десетки стоки. Намаленията обаче провокират потребителите да купуват още и още и хората продължават да трупат в кошниците, без да преценяват, че някои от продуктите са малотрайни и няма да издържат дълго.


В последните дни най-големите ни хранителни вериги наистина намалиха много цени, и то често на стоки от първа необходимост. Червени етикети изобилстват в департаментите на плодовете и зеленчуците, на сирената, тестените продукти като спагети и фиде, олиото, сладките изделия. Алкохолните щандове пък са истински магнит за любителите на високите градуси –  ракиите се радват на невиждани намаления почти на всички марки.


Една от стоките на „дълга“ промоция е разграбваният боб – половинка от зърнената храна на една от най-известните фирми струва само 2,39 лв., при обичайна цена почти 3 лева и затова се изкупува светкавично. По-евтини са и яйцата – 6 броя от свободно отглеждани кокошки, които иначе струват над 3 лева, в момента вървят по максимум 2,55 лв. Продават се и по 4 броя, които се предлагат за 1,95.


От поне седмица хипермаркетите предлагат гъбите печурки с много по-ниска цена от 5,49 за килограм, парниковите се продават само за 3,99 лв. Това, естествено изкушава всяка домакиня да вземе поне една торба.


По-евтино вървят и ягодите, които иначе в този сезон все още държат доста високи цени.
Тарелка от 250 грама от 2,49 лв. сега се продават за 1,99 лв. Портокалите пък, които така или иначе вече не са сезонен плод, се предлагат направо за жълти стотинки и в много магазини паднаха под левче за килограм.
На почти постоянна промоция вървят и краставиците, които през цялата зима бяха безобразно скъпи и надхвърлиха 5 лева за кило. Сега зеленчукът се намира и за 2,50 лв., макар че парниковият продукт не е вкусен, няма хубав аромат и само разваля салатата.
Различни сортове ябълки също вървят евтино и в момента се намират за 1,50-60 в съвсем добър вид. Напоследък лимоните все пак се задържат в щайгите, докато в първите дни след обявяването на извънредно положение, бяха опразвани за минути и особено привечер беше изключено да се снабдиш с цитрусите. Причината явно е, че единствено цената на лимоните вече е доста по-висока и вече гони 5 лева. В повечето магазини все пак южният плод се намира и за 4,2-.4,50 лева за килограм.


За радост на голяма част от народа, промоциите на различните марки ракия са факт. Намаленията са на повечето марки на високоградусовото питие – цената на „Поморийска гроздова” от 12 лева се предлага за 9,99, също за толкова се продава „Дядовата усуканица“. Една от най-търсените – „Сунгурларска гроздова” също е с по-ниска цена – в момента тя върви по 10-ина лева, докато редовната цена е 13.


„Промоциите на този етап са добра политика, но карат прекалено много хора да се скупчват около определени щандове. Бездруго в големите магазини се събират повече хора – 30-40 души, въпреки ограничителния пропускателен режим. Потребителите са концентрирани върху примамливите цени и така без да се усетят, забравят за правилото да се отдалечават от другите поне на метър и половина. Затова и в магазините се събират по 5-6 човека буквално на сантиметри“, коментираха продавачки в известен хипермаркет.
В същото време хората се успокояват, че повечето стоки ги има, хранителните продукти са в достатъчни количества и няма опасност от празни магазини.  

Прегледана: 2637

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече