Спекула: Маските стигнаха до 5.00 лв за брой

- Advertisement -

Частни лица шият вкъщи и продават

До 3.00 лв стигна цената на най-обикновените предпазни маски в аптеките, показа репортерска проверка на onlinemedia.bg. Повечето аптеки вече са снабдени с животоспасяващия атрибут. Различна е цената обаче на маските в търговските обекти като супермаркети и санитарни магазини. Там маските се търгуват до 5.00 лв за брой.

Спекулата идва от това, че същите тези маски преди епидемията от коронавирус са стрували до 0.30лв/ бр. в търговската мрежа. Въпреки че вече носенето на маски има пожелателен характер, тревожните новини за разрастването на епидемията от коронавирус наплашиха хората и те започнаха самоинициативно да ги носят навън. 

Повечето хора започнаха сами да си шият маски в домашни условия, като наблягат на памучните материи, които лесно се перат и бързо съхнат. Пенсионерите имат най-сериозен проблем с набавянето на маски, затова те предпочитат да се увиват с домашни шалове, когато излизат навън.

Единици са големите хипермаркети, които са поставили на входовете си маски, ръкавици и калцуни за клиентите. Но и техните количества вече се изчерпаха, тъй като потребителите крадат от оставените и за вкъщи.

Различни неправителствени организации се възползваха от създалата се ситуация и започнаха акции по продажба на ръчно изработени маски с цел печалба. Цената им е до 5.00 лв за брой.

Много от чакащите пациенти в лечебните заведения, лабораториите или в Стоматологичната поликлиника в Пазарджик носят предпазни маски. Фармацевтите подчертават, че повече от месец няма наличност на медицински маски в складовете, тъй като много голяма част от количествата са били пренасочени към Азия заради коронавируса.

Софийската районна прокуратура вече е образувала наказателно производство за спекулативно завишени цени на предпазни маски срещу търговец, продавал маски срещу 10 лв. бройката. Въпросната аптека се намира на столичния булевард „Янко Сакъзов“. Разследването е започнало след сигнал на гражданин. Делото образувано по специфичния текст от НК за „борба със спекулата“. Тази разпоредба предвижда наказание за всеки, който „продаде стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото“.

Прегледана: 2149

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече