Турски лекари обвиняват Ердоган, че крие смъртни случаи от Covid-19

- Advertisement -

Турският лекарски съюз поставя под въпрос докладите на здравното министерство за смъртността от COVID-19 в страната, пише в. „Биргюн“ в публикация, озаглавена „Крие ли министерството бройката?“, видя onlinemedia.bg.

Според лекарския съюз министерството на здравеопазването не използва в докладите си препоръчаните от Световната здравна организация международни кодове, а това положение води до прикриване на смъртни случаи.

Изданието отбелязва, че нарастват съмненията във връзка с огласяваните данни за Турция. Турският лекарски съюз също смята, че данните, които оповестява здравният министър Фахреттин Коджа не отразяват в пълна степен фактите, пише вестникът.

В докладите си за смъртните случаи в резултат на COVID-19 здравното министерство не използва международните кодове, препоръчани от СЗО. В страна, където броят на потвърдените случаи на коронавирус расте, прави впечатление, че смъртните случаи не нарастват паралелно в графиките на огласяваните доклади, изтъкват от лекарския съюз.

Световната здравна организация препоръчва смъртните случаи от коронавирусната пандемия да бъдат записвани с два различни кода при случаите, когато има лабораторно потвърждение с писиар тест за наличие на коронавирус, и в случаите, когато това не е потвърдено чрез тестуване.

В Турция в първия случай като причина за настъпване на смъртта се посочва COVID-19, а във втория – грипна инфекция.

Турските лекари приканват здравното министерство незабавно да въведе международните кодове на СЗО за COVID-19 и да преразгледа смъртните случаи след февруари съобразно новата методология, а ако е нужно, да бъде извършвана и вербална аутопсия.

Прегледана: 2621

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече