Медицинските консумативи от ОАЕ се оказаха….фурми!

- Advertisement -

Само преди дни страната ни получи 15 тона медицински консумативи за борбата с коронавируса от Обединените арабски емирства. Тази информация бе оповестена от Националния щаб за борба к коронавируса. В замяна България даде на ОАЕ 32 тона хранителни продукти, дарение от две български фирми, припомня Onlinemedia.bg.

От Щаба оповестиха тогава, че става въпрос за маски, стерилни ръкавици и медицински предпазни облекла.

„Обявените гръмко 15 тона медицински консумативи от ОАЕ за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона“, написа в сряда сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“. Репортер на изданието е проследил пратката с медицинските консумативи от митницата до временния й склад в с. Долни Лозен, където се намира базата на Българския червен кръст.

На въпрос и на „Капитал“ какво точно е доставено в склада в Долни Лозен от БЧК потвърдиха информацията в „Биволъ“, че са получили 80 хил. хирургически еднократни маски, 49 хил. чифта ръкавици, 32 хил. калцуни, дезинфектанти по 500 мл – 3972 броя, и дезинфектанти по 250 мл – 1824 броя.

На 13.04 привечер репортер на „Биволъ“ засне няколко камиона на Противопожарна безопасност на територията на митницата на „Летище София“. Работници товареха в тях кафяви на цвят кашони. Попитани какво става, служители на митниците казаха, че пожарникарите провеждат учение.

От пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, обаче отрекоха категорично да е имало каквото и да било учение на летище София.

Всъщност камионите на пожарната са били използвани, за да се извозят медицинските консумативи от ОАЕ в базата на Червения кръст в с. Долни Лозен, където те бяха разтоварени в понеделник късно вечерта. Не стана ясно защо и от кого е било разпоредено да се оповестява някакво мнимо учение и операцията да се обгърне в излишна тайнственост“, се посочва в публикацията.

Според изданието обемът на доставката е много далеч от обявените „15 тона тона медицински консумативи“. Останалата част, която според съобщението на пресцентъра на Министерския съвет е „храна“, се състои от фурми.

Пред „Биволъ“ министър Емил Караниколов е потвърдил, че става въпрос за фурми, но не можел да каже точното количество.

Прегледана: 2870
1 Коментар
  1. Али Баба казва

    Пак някои е направил далавера , за сметка на нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече