Епископ Яков: Да бъдем отговорни християни и да не помрачаваме празника!

- Advertisement -

Прецедент е, че благодатният огън от Йерусалим няма да бъде донесен тази година

Негово преосвещенство Константийският епископ Яков отправи обръщение към миряните в условия на световна пандемия, научи Onlinemedia.bg. Епископ Яков представи подготовката на църквата за предстоящите празници.

Той поясни, че този Великден ще бъде по-различен. На Разпети Петък по решение на пловдивския митрополит Николай няма да се минава под плащеницата, тя ще бъде изнесена, ще бъде заградена, а хората ще минават отстрани и ще се покланят.

Висшият монах апелира към миряните да не носят цветя, нито каквито и да било ненужни предмети в храма. „Да спазим всички изисквания от държавата, да сме с предпазни средства, всеки да е с маска, а за тези, които нямат, ще се раздават маски на входа в църквата“, обясни епископ Яков.

В предходните дни е направена дезинфекция на храмовете. Създаден е ред за движението на хората. В църквите ще се влиза от централния вход, а северният ще се ползва за изход. Епископ Яков апелира към всички да спазват този ред.

Обръщам се към хората, те знаят, че по решение на Светия синод, няма да бъде донесен благодатния огън от Йерусалим, но в църквата пазим от миналогодишния. Апелирам, при вземане на огъня, да не създава блъсканица. Нека миряните си палят свещичките. По-възрастните и хората, които имат някакви заболявания, да не се събираме в храма. Нека обединим молитвата си на небесата. Тя се събира горе на небето пред лицето на Бога. Да бъдем отговорни християни! Да не помрачаваме празника!“. Така епископ Яков се обърна към миряните и пожела на всички весело посрещане на Великденските празници.

Прегледана: 1582

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече