Роми от „Факултета“: Дискриминирани сме, създава се етническо напрежение

- Advertisement -

Те твърдят, че им се упражнява и полицейско насилие

Налагането на блокада на ромските квартали „Факултета“ и „Филиповци“ предизвика масово недоволство на техните жители, научи Onlinemedia.bg. Според ромите те са дискриминация и се насажда етническо напрежение.

Те твърдят, че вина за влизането на коронавируса в техните махали имат събратята им гурбетчии, които връщайки се от чужбина, са започнали с банкетите и така са внесли заразата.

Ромите твърдят, че заради блокадата на махалите, голяма част от тях са изгубили работата си. Работодателите им имали опасения, че ще внесат заразата по местата, където се трудят. Според ромите не може така едни хора да се посочват с пръст!

Жителите на кв. „Факултета“ заплашиха, че днес ще излязат на протест пред един от супермаркетите там, тъй като правата им са нарушени, а те самите са репресирани от държавата.

Няколко сигнала бяха получени през последните дни за пияни роми, които се опитват да се саморазправят с полицаите от КПП-тата около махалите. Ромите използваха тази ситуация, за да обърнат нещата и да обвинят  охраняващите ги в полицейско насилие.

Изпратени са и допълнителни полицейски сили на място, които следят развитието на ситуацията. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов на брифинг в Министерски съвет, на който бяха обявени новите мерки, с които се спира движението за София.

„Би трябвало е тези граждани да разберат, че като е въведена карантина, трябва да си останат на мястото“,  обясни Маринов.

Припомняме, че двете столични махали „Факултета“ и „Филиповци“ бяха поставени под карантина със заповед на здравния министър Ананиев от 16 април, след като бяха разпознати като огнища на заразата Covid-19, след регистрирани 7 случая, към които днес се добавиха още 13.

Прегледана: 1451

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече