СКАНДАЛ: Куна от Хисаря, починала от коронавируса, погребана тайно от семейството си

- Advertisement -

Скандал тресе от дни курортното градче Хисаря. След като 69-годишната Куна Стайковска почина от коронавирус, близките й са възмутени, защото твърдят, че възрастната жена е била погребана тайно от общината, без изобщо да могат да се простят с нея.

Една от снахите на починалата – Невяна, разказва, че на 12-и април свекърва й е починала в болница „Каспела“ в Пловдив. След ужаса, който преживява семейството, следва нов шок. Почерненото семейство е скандализирано от факта, че от медиите научава кога е погребана Куна Стайковска. Никой не им се обадил, нито ги е уведомил кога е погребението. Когато са им казали за смъртта, братята Иван и Петко Стайковски, синове на покойницата, заявяват на д-р Георги Кръстев от болница „Каспела“, че не могат да отидат да подпишат протокол и да приберат тялото, защото са под карантина. Освен това те поискали аутопсия, а медиците се съгласили, но такава според тях не била извършена.

Наследниците на Куна Стайковска не знаят кой и защо е разрешил да се транспортира тялото до Хисаря и се притесняват, че трябва да платят 1800 лева за погребението. То обаче е било служебно и местната власт в Хисаря е поела разходите.


Собственикът на болница „Каспела“ проф. Илиян Дойков заявява: „На 12 април за съжаление пациентката издъхна, въпреки опитите ни да я спасим. Жената имаше доказан коронавирус след две потвърдени проби от референтни лаборатории. Имаше и тежки съпровождащи заболявания. Аз лично наредих да се направи аутопсия. Извикахме патоанатом. Заключението беше категорично: развита пневмония. Заявявам най-отговорно, че от 16 часа, когато почина жената, до другия ден до 11 часа, въпреки опитите на колегите да се свържат със семейството, това не се случи. Аз лично звънях на техен телефон. Не ми отговориха. Преди това ни казаха, че не могат да дойдат, защото са под карантина и ако бъдат хванати, няма кой да плати глобата от 5000 лева.“


Шефът на болницата добавя, че на Цветница, вместо да празнува, в 22 часа ходил до с. Труд до траурна агенция, която намерил, за да вземе специални чували, нужни за ковчега. Според заповед заради заразната болест тялото се полага в дезинфектирани найлони, в дървен ковчег и след това в железен, който се запечатва. Този специален ковчег струва над 1000 лева.


„Лично аз търсих траурна агениция, тъй като никой от семейството, нито син, нито снаха, не се поинтересува до другия ден какво се случва с тялото. Жалко е, но е така. После дойде траурната агенция, а кметът на на Хисаря плати погребението“, заявява д-р Кръстев.


Снахата на починалата жена обаче твърди, че думите на медика не са верни и фамилията не е изоставяла Куна. Когато разбрали черната вест, звънели в болницата, казали им, че ще им се обадят след малко, но това не се случило. Невяна разказва, че после пак са звънели, но отново не получили информация. Така на другия ден от медиите научили за погребението на жената.
„Вероятно ще съдим и общината, и болницата. Случилото се е недопустимо”, заяви пред „Уикенд” Ивану един от синовете на Куна Стайковска.

Телата на мъртвите
могат да сеят зараза
няколко месеца

На фона на всеобщите призиви за спазването на социална дистанция и неистовите усилия на управляващите във всички европейски държави да защитят медиците от първа линия, един ливански патолог призова да се обърне внимание и на онези, които констатират причината за смъртта и издават съответните актове за погребение. Според него никой не говори за това, какво се случва в тялото на пациента след като той издъхне.
Наблюденията на ливанецът, който практикува в САЩ – държавата с най-много смъртни случаи към момента, показват, че коронавирусът продължава да е силно вирулентен (запазва способността си да заразява) дни след като заразеният е издъхнал от органна недостатъчност.

Или иначе казано, складирането на много трупове на едно място може да се окаже проблем, защото те са силно заразни.
С оглед на това ливанския патолог препоръчва на близките или да кремират тялото на своя близък, или да го вземат от моргата в затворен ковчег. Не е желателно също така да се прави поклонение пред тленните останки, защото всяко приближаване до ковчега, крие опасност от заразяване. А работещите в моргите и погребалните агенции трябва да спазват всички мерки, които важат за лекарите от първа линия.
Към момента все още не са правени проучвания колко време след смъртта коронавирусът продължава да е жизнен в тялото на пациента. Епидемиолозите обаче предполагат, че той умира няколко месеца по-късно.  

Вирусът остава жив в телата на починалите пациенти месец наред и е способен да заразява, предупреди ливански патолог.

Прегледана: 3610

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече