Почти 30 деца са заразени с коронавирус в страната

- Advertisement -

Най-малкият инфектиран е бебе на 2 месеца

Почти 30 деца на възраст до 18 години са заразени с коронавирус в страната, съобщиха от Националния щаб. За последните 24 часа има и два нови случая на заболели деца – на 2 месеца и едно на 9 години. И двете са приети в болница, съобщиха от Националния щаб за борба с коронавируса.

Децата до 18-годишна възраст са 29, а под 10-годишна – 16.

Хората в социалните мрежи се питат: „Какво става, ако се разболеят двамата родители в едно семейство с 3 малки деца и двамата се хоспитализират?“ Въпроса задава баща от Сливен. Същото питат и самотни майки. Сигнали за подобни казуси вече има подадени и до омбудсмана. Там е постъпила жалба на баща, разделен с майката, приета в лечебно заведение с потвърдена диагноза Covid-19. Родителят търси помощ от обществения защитник, защото не знае къде са децата му, информира „Дарик“.

По думите на социалния министър Деница Сачева МТСП обмисля процедура при такива случаи. Тя каза още, че са подготвени за подобен сценарий, но предполагат, че няма да има такива случаи. На първо място винаги ще бъдат търсени близки и роднини.

Голямата разлика в случая обаче е, че сме в условията на епидемия и такива деца с болен от коронавирус родител в болница или с двама родители в лечебно заведени, са хем контактни, хем остават сами. Против всички правила е те да бъдат освободени от карантина, на каквато се подлагат всички подобни лица, според епидемиологичните мерки. В същото време, тези деца няма как да бъдат дадени на баба и дядо да се грижат за тях. Опасно е да не ги заразят, а те са сред най-уязвимите групи. Едновременно с това казусът се усложнява допълнително, ако детето не е болно, а е прекалено малко на години, за да бъде  оставено само вкъщи, камо ли да се грижи за себе си. Лесният изход в този случай би бил детето да се хоспитализира заедно с родителите си. Но ако не е заразено? Болницата не е детска градина. Още по-малко е безопасна среда за здрави деца.

Прегледана: 1677

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече