Георги Господинов ни приютява в романа си „Времеубежище“ по време на криза

- Advertisement -

Новият роман на писателя търси спасение в миналото при остър дефицит на бъдеще

Писателят Георги Господинов завърши и издаде новия си роман с актуалното заглавие „Времеубежище“. Писан в последните няколко години, той улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха, гласи анонсът за книгата. Живот при остър дефицит на бъдеще и търсене на спасение в миналото са темите на романа, научи Temi.bg.

Надеждата е излизането на романа по време на карантината да раздвижи книжния пазар.

„Не бях издавал книга в извънредно положение, случи се и това, човек никога не знае. Някои ме съветваха да изчакам по-добри времена. Според мен пък книги трябва да излизат във всички времена“, пише авторът на „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“, информира в. „Сега“.

 Предишната книга на Господинов – сборникът със свръхкратки истории „Всичките наши тела“ излезе през 2018 г. От предишния му роман пък минаха девет години. Повечето от книгите му са преведени на много световни езици и удостоявани с редица награди у нас и в чужбина.

Рисунката на корицата на „Времеубежище“ е дело на художника Недко Солаков, а дизайнът е на Христо Гочев. Издателството, както обикновено, е „Жанет 45“. В сайта им вече могат да се правят предварителни поръчки, а официално обявената дата на излизане от печат е 29 април. Подразбира се, че шумна премиера в стил „преди коронавируса“ няма да има. 

Сюжетът на романа ни среща отново с познатия на читателите на Господинов герой Гаустин, който се е посветил на една мечта – да лекува чрез минало. Неговата „клиника за минало“ се превръща в убежище за губещите памет. В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент.  Историята ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена, а страшното и смешното вървят ръка за ръка.

Прегледана: 2719

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече