Революционно! Учени „преведоха“ Covid-19 на музикален език

- Advertisement -

Учени „преведоха“ структурата на коронавируса на музикален език, информира Sciencemag.org. Така американски учени представят новата структура на протеина на коронавируса като музикално произведение, за да бъде разгадан по-добре патогенът.

Професор Маркус Бюлер от Масачузетския технологичен институт и неговият екип използваха изкуствен интелект, за да трансформират модел на протеиновата структура на SARS-CoV-2, както формално се нарича вирусът, в мелодия на класическа музикална композиция.

Изследователите дадоха на всяка аминокиселина – градивните елементи на протеина, име на нота. След това алгоритъмът преобразува тези ноти в музика. Бюлер смята, че музиката дава възможност на хората да разберат протеина по по-интуитивен начин.

„За да видите нещо с очите си, ще ви трябват много и различни изображения, много увеличени образи, докато с ушите си можете да чуете музиката само за няколко секунди“, каза Бюлер.

Композицията е с времетраене от близо 1 час и 50 минути и е качена на уебсайта на SoundCloud.

Първата ѝ част е описана от няколко слушатели на SoundCloud като „успокояваща“ и „красива“. Бюлер каза, че това отразява лекотата на шиповете на протеина, с която те проникват в човешката клетка, което го прави толкова заразен.

„Много е лесно да се излъже клетката, за да отвори вратите си, да бъде заразена и да започне да се размножава“, обясни Бюлер.

Докато вирусът се мултиплицира и протеинът му се свързва с повече клетки, музиката става бурна и драматична. Потребител на SoundCloud отбелязва, че този раздел показва момента, в който коронавирусът предизвиква треска.

Изследователите биха могли да вземат музикален контрапункт към мелодията и ритъма на вируса и, като използват отново изкуствен интелект, да се опитат да намерят антитела, които да противодействат на вируса.

Бързото разпространение на коронавируса, който причинява COVID-19, създаде необходимостта „да отворим мозъка си за други начини за обработка на информация“, каза Бюлер, цитиран от БГНЕС.

Прегледана: 3110

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече