Как COVID-19 промени планетата: По-чист въздух, реки и морета….

- Advertisement -

Как COVID-19 промени света: По-чист въздъ=ух, по-чисти реки и морета….

Новият коронавирус преобърна света. И докато хората стоят принудително по домовете си, въздухът и водите стават все по-чисти.

По-чист въздух

Заради пандемията от коронавирус хората в много страни по света останаха затворени по домовете си, а множество индустриални производства бяха преустановени. По улиците се движат по-малко автомобили и автобуси. В небето летят по-малко самолети. Всичко това подобри рязко качеството на въздуха. По цял свят.

По-малко вредни емисии

Спирането на икономическата дейност води до по-малко вредни емисии – какъвто беше случаят с финансовата криза през 2008-2009. В Китай заради наложената карантина вредните емисии са спаднали с 25% – по данни на уебсайта Carbon Brief. Но тази положителна промяна по всяка вероятност е само временно явление.

Повече спокойствие за животните

Оттеглянето на хората действа благоприятно на някои животински видове. Намалелият пътен трафик например означава, че по-малко дребни животни – като таралежите, които сега излизат от зимен сън, рискуват да бъдат прегазени от автомобили. В същото време патиците в парка сигурно се питат къде изчезнаха хората – вече няма кой да ги храни с хляб. Но те ще се справят.

НЕ на търговията с диви животни

Природозащитниците се надяват, че покрай пандемията от коронавирус ще ограничат търговията с диви животни. Ковид-19 най-вероятно тръгва от пазар в китайския град Ухан, на който се продават нелегално и диви животни.

По-чисти реки и морета

Малко, след като Италия наложи строга карантина, във Венеция се забеляза, че водата в каналите в града е изключително чиста. А липсата на големите круизни кораби се отразява изключително благоприятно на морските обитатели – например китовете, които сега могат напълно необезпокоявано да кръстосват моретата и океаните.

Повече пластмасови отпадъци

Има обаче и лоши новини. Покрай пандемията стремглаво нарастват пластмасовите отпадъци – изхвърлят се все повече опаковки на продукти за еднократна употреба – като медицински ръкавици, както и най-различни други найлонови и пластмасови опаковки. Във времена на криза хората по-често купуват опаковани храни.

Да не забравяме битката за климата!

Кризата с коронавируса измести на заден план климатичните проблеми. Но това не ги прави по-малко значими. Експерти предупреждават да не се отлагат важните климатични решения – независимо че следващата климатична конференция COPS-26 беше отложена за 2021 година. Вярно – от началото на пандемията се изхвърлят по-малко вредни емисии в атмосферата, но вероятно това няма да се окаже трайна тенденция.

Прегледана: 2277

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече