Борисов: Пада извънредното положение, дигаме КПП-та на Гергьовден

- Advertisement -

Премиерът призова да останем нащрек, защото няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес на извънреден брифинг, че извънредното положение ще бъде отменено, а блокадите в областните градове ще бъдат дигнати на Гергьовден, информира Onlinemedia.bg. Той каза, че специалистите работят и утре сутрин ще имаме закон, който да ни позволи за отменим извънредното положение. Междувременно продължават обсъжданията с Националния оперативен щаб за това кои мерки да останат и кои да отпаднат изяцало.

„Всички, които спазваха дистанцията да не съжаляват. Благодарение на тях имаме тези резултати. За съжаление, хората на първа линия, на фронта, винаги дават жертви. Ние страдаме и скърбим за тях. Всички, които си останаха по домовете – едно голямо благодаря. Благодарение на вас сме на този етап. Чудя се дали аз да кажа“, допълни Борисов. 

Относно отварянето на парковете и  планините, Борисов подчерта ,че това се прави за психичното здраве на българите. В тази връзка се възобновяват и индивидуалните спортове на открито – тенис на корт, тичането по пистата на стадиона, тичането в парка, които могат да подобрят здравето. Проф. Мутафчийски настоя и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев пък обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението, трябва да осигури дезинфекция.  От утре възобновяват дейността си и автоинструкторите.

Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва – отменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта.  Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него“, категорично заяви премиерът.  Той допълни, че няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията.

Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат. 

Прегледана: 1557

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече