Нинова поиска контрол и прозрачност за изразходваните държавни средствата за Ковид-кризата

- Advertisement -

В деня на голямото публично говорене, социалистите също решиха да дадат извънреден брифинг, на който да коментират актуалната политическа и икономическа обстановка в държавата, както и да предложат мерки във връзка с кризата заради коронавируса, информира Onlinemedia.bg.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести, че опозицията внася проект на решение за Временна комисия за разходите за борбата с COVID-19 и мерки за хората, икономически растеж и повишаване на потреблението.

„Във връзка с промените, които се очаква да направим в парламента, промяна на извънредното положение и промяна в други закони, днес ние Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група също обсъдихме нашия план и мерките, които ще внесем, внасяме в парламента за разглеждане в следващите дни. При обсъждането сме си поставили три цели: това да бъдат мерки, които са ориентирани към грижа за най-засегнатите от кризата хора, които останаха извън обхвата на други мерки за помощ. На второ място държавна подкрепа за онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката. На трето – мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж. Сега конкретно по тези цели, по отношение на онези групи хора, които останаха без доходи и без никаква помощ в държавата сериозно внасяме предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, които загубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си“, подчерта Нинова, като обясни, че става въпрос за 725лв.


Тя предложи да бъдат дадени  30 млн.лв. безвъмездна помощ за дребните земеделски производители извън всички други европейски средства за подпомагане. „Това са стимули за производство, но от срещите, които проведохме в последните дни, виждаме, че земеделските производители имат проблеми с реализацията на продукцията. Мерките, които бяха обсъждане да им се осигури излагане на продукицята в търговските вериги не проработиха, а и ги затрудняват. Няма как всеки малък земеделски производител да отиде, да си предлага стоките, да договаря с търговските вериги. За това предлагаме държавен механизъм за изкупуване на тази продукция и държавата да бъде тази, която разговаря с веригите и пласира продукцията. Това може да стане чрез изградените вече 6 държавни борси, които съществуват и в момента, те са в МЗХГ, но не им се оползотвовярва капацитета. Разбира се и чрез други механизми“, уточни Нинова.

Според нея помощта за производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко е задължителна в две посоки – за да произвеждат и пласират стоката си.

По отношение на кризата с коронавируса Нинова настоя за контрол и прозрачност за изразходване на средствата за борба със заразата. „Внасяме проект за решение за Временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с разходваните средства за коронавируса„, допълни лидерът на БСП.

Прегледана: 1434

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече