Авто-мото статистика: Над 4000 изоставени автомобила заемат оборотни места по улиците в София

- Advertisement -

МПС се счита за излязло от употреба при три пропуснати технически прегледа или прекратена регистрация

Над 4000 изоставени автомобила заемат оборотни места по улиците в София, като досега са установени близо 16 000 МПС, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства, информира Onlinemedia.bg. Оттогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

В процедура са 4000 автомобила, които трябва да бъдат премахнати, каза началникът на сектор „Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова пред БГНЕС.


Тя уточнява, че едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато.

Асенова разясни, че кметът на съответния район трябва да съзададе комисия със заповед. В нея участва представител на районната администрация, на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление. Когато комисията установи, че един автомобил е излязъл от употреба, те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила.


Ще се настоява също да бъде намален и срокът по отношение на годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

След като автомобилът бъде вдигнат от улицата се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново. Ако собственикът иска да си върне обратно автомобила, той трябва да плати разходите, които са направени за транспортирането му и паркинга.

Прегледана: 1830

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече