Турция затегна мерките: Никакво излизане от домовете за 72 часа

- Advertisement -

Причината е Националният празник на държавата

Турция въведе нови, още по-сериозни мерки, във връзка с епидемията от коронавирус, информира Onlinemedia.bg. Причината за затягане на извънредното положение е Националният празник на държавата, който се чества на 19 май. Всички празнични прояви са отменени.

В тази връзка в редица големи градове отново ще бъде наложена забрана за излизане от домовете за 72 часа, съобщава Bulgaria ON AIR.  Тазгодишното отбелязване на 19 май – Ден за възпоменание на Ататюрк и празник на младежта и спорта, ще се случи от дома. 18 и 19 май са официални почивни дни. Тази година те се падат понеделник и вторник и поради тази причина властите въвеждат от тази събота полицейския час.

„На 18 и 19 май се позволява на търговци като месари, хлебари и магазини за хранителни стоки да са отворени от 10 до 16 часа както за продажби, така и за доставки по домовете“, обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Въпреки въвеждането на тази забрана властите продължават да предприемат крачки към вдигането на рестрикциите срещу разпространението на коронавируса. В общо 16 области вече няма забрана за влизане и излизане. Президентът Ердоган обаче е категоричен: „Гражданите не трябва да възприемат стъпките за нормализиране на живота като връщане към него, такъв какъвто беше преди 10 март“.

Припомняме, че строгите мерки бяха въведени в страната от март месец. Турското правителство състави 4-степенен план за плавното излизане от карантината, съобразено с епидемиологичната обстановка. На 26 май трябва да приключи първата фаза, като по време на нея отварят врати бизнеси като търговските центрове и фризьорските салони. Втората фаза трябва да продължи до 31 август. Тогава ще се позволяват петъчните молитви в джамиите, но ще се провеждат на открито, а маските ще са задължителни.

Очаква се да бъдат възстановени почти всички услуги, включително вътрешните и международните полети. Третият етап ще продължи до 31 декември. На 1 януари 2021 г. ще започне четвъртият, когато се очаква да има одоброне ваксина за новия щам.

Прегледана: 1530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече