Науката говори: Прилепите носят над 10 вируса в себе си! Коронавирусите са с най-голям геном

- Advertisement -

Вирусологът проф. Радостина Александрова вярва, че сме на крачка от ваксината срещу Covid-19

Проф. Радостина Александрова – директор по вирусология към ИЕМПА към БАН, направи научно разяснение на действащата хипотеза, че първоизточник на заразата с коронавирус са прилепите, научи Onlinemedia.bg. По нейни наблюдения няма друг животински вид, поне е известен на учените, който може да съжителства с толкова много вируси – може би над 60.

 „Познаваме коронавируса по-добре, но има какво още да се научи за него. Темата за произхода му е много интересна, всички изследвания сочат, че е тръгнал от прилепите. Защо те? Това са едни много ценни животинки, без които животът на планетата би бил немислим. Те са едни перфектни „пилоти“. Те са ни вдъхновили за много въведения в технологиите. Няма друг животински вид, поне е известен на учените, който може да съжителства с толкова много вируси – може би над 60 вируса могат да живеят в един прилеп. В една животинка може да съществуват 10-12 вируса. Те не им пречат“, поясни вирусологът, цитиран от „БЛИЦ“.

Тя подчертава, че има много загадки защо това не им пречи. Първата хипотеза е, че тъй като те летят това изгражда у тях много силен метаболизъм. Втората – имат високо ниво на молекули в организма. Имат и системи, който контролират имунитета им. По думите й проблемът е, че може да стане обмяна на генетична мутация. 

 „Прилепите са своеобразна работилница, която може да предизвика опасни вируси. Коронавирусите са с най-голям геном. Това не става от вчера за днес, а е процес, който трае стотици години, но накрая трябва един малък финален щрих, за да покоси и човека“, поясни вирусологът.

Тя бе категорична, че вървим към намирането на лек и ваксина срещу COVID-19. „От 5-10 януари, когато бяха първите доказани случаи на коронавирус в Европа, до сега има над 11 000 изолирани вируси от пациентите с коронавирус. А това помага за това да намерим мишените, които трябва да бъдат атакувани от ваксините и лекарствата. Истински голямото предизвикателство е да се докаже, че една ваксина е ефективна и безопасна“, поясни проф. Александрова.

Тя бе категорична, че в бъдеще ще има и още коронавируси, а надеждата е, че намерили се лек срещу сегашния COVID-19, то той ще действа и срещу другите.

Прегледана: 1840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече