Неочакван срив! Масовият бензин удари близо 1.45 лв/литър

- Advertisement -

За последните два месеца цените на горивата в страната паднаха драстично, показа проверка на Onlinemedia.bg. При средна цена на бензина за страната 2,37 лв. за литър в края на октомври миналата година, за днес  тя е около 1.45 лева за литър. Цената на дизела за същия период беше е 2.41 лв за литър, а средната му цена сега е 1.47 лв за литър.

Цените на горивата в малките населени места паднаха под 1.60 лв./л. Цената на масовия бензин А-95 към момента е 1.52 лв./л, а дизелът – 1.55 лв/л на някои от бензиностанциите в страната. Бензин А-98 се търгува за 1.77 лв./л, газта – 0.75 лв./л, а метанът е 1.17 лв./л.

Стойността на литър бензин падна под 1.50 лв/л  и на някои български бензиностанции в Асеновград, Казанлък и Стара Загора. Средната му цена за страната се задържа на 1.65 лв/л. Понижението в цените на горивата започна в средата на август. Оттогава досега стойността на литър бензин се понижи с около 30 стотинки. Това прави около 13% по-малко разходи за зареждане на кола, задвижвана от бензинов двигател.

В активните летни месеци цената на метана не се е променила особено, но от началото на годината килограм от природния газ струва с 15 ст. по-малко. Така грубо сметнато понижението в цените на горивата се отразява по следния начин на 100 км пробег извън градския разход – 2-3 лв. за бензинов двигател и 1.5 лв. при дизеловия, левче спестяват каращите на автогаз и почти нищо използващите метан.

Ежедневно на бензиностанция  зареждат гориво по около 5 000 клиента. Повечето бензиностанции дават и подарък на клиентите си при зареждане на 20 литра гориво. Най-често петролни продукти или аксесоари за автомобил.Прегледана: 1675

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече