45 лв за бърз тест за Ковид-19 в аптеките

- Advertisement -

Аптеките пуснаха бързи тестове за Covid-19 срещу 45 лв броя, показа репортерска проверка на Оnlinemedia.bg. Той наподобява кръвен тест за инсулин.Тестът се очаква да определи дали пациентът се е заразил наскоро или вече заразата е в напреднал стадий. Целта му е бърза превенция, тъй като позволява моментна проверка дори и в домашни условия.

Фармацевтите обясняват, че тестът прилича на този, които регистрира нивото на кръвната захар с леко пробождане на пръста. Поставя се обаче въпроса за достоверността на теста. А ако бързият тест е позитивен, задължително се прави и нов на носен и гърлен секрет от държавните лаборатории.

Медиците обаче са категорични, че тестът за коронавирус трябва задължително да бъде напарвен в лицензирана лаборатория, за да има надеждност и достоверност в резултатите.

Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид, известен като ЕЛАЙЗА.

При бързите подобно на експресните тестове за грип се взема малко кръв и в нея се търсят два вида антитела – на прясна или преминала зараза. В общия случай не може да се хване инфекция по-рано от 7-ия – 8-ия ден от момента, в който човек се е заразил.

Казано по-друг начин, организмът трябва да е развил своя имунен отговор след срещата с вируса. Предимството е бързината и затова според много от специалистите е подходящ за първично широко пресяване на пациенти с оплаквания. При преглед може да е ориентир за предприемане на карантина, докато се потвърди тестът с генетични методи.

Цените на едро на този тип тестове са 10-15 лв. В лабораториите, които го предлагат като услуга по желание в масовия случай се таксува между 100 и 120 лв.

Теоретично всяка лаборатория може да изпълни бърз тест при спазване на изискванията за работа на такова място, но той категорично не е за самоизследване и за продажба в аптеки за гражданите.

В тази връзка, американският щат Ню Йорк, епицентърът на огнището на Covid-19 в страната, вече позволи на аптеките да провеждат тестове за вируса, казва губернаторът Андрю Куомо.Той заяви, че около 5000 аптеки ще могат да извършват тестване, с цел да осигурят 40 000 на ден.

САЩ имат повече от 938 000 потвърдени случая. Почти една трета от 53 751 смъртни случая е станала само в Ню Йорк.

Прегледана: 4300

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече