45 лв за бърз тест за Ковид-19 в аптеките

- Advertisement -

Аптеките пуснаха бързи тестове за Covid-19 срещу 45 лв броя, показа репортерска проверка на Оnlinemedia.bg. Той наподобява кръвен тест за инсулин.Тестът се очаква да определи дали пациентът се е заразил наскоро или вече заразата е в напреднал стадий. Целта му е бърза превенция, тъй като позволява моментна проверка дори и в домашни условия.

Фармацевтите обясняват, че тестът прилича на този, които регистрира нивото на кръвната захар с леко пробождане на пръста. Поставя се обаче въпроса за достоверността на теста. А ако бързият тест е позитивен, задължително се прави и нов на носен и гърлен секрет от държавните лаборатории.

Медиците обаче са категорични, че тестът за коронавирус трябва задължително да бъде напарвен в лицензирана лаборатория, за да има надеждност и достоверност в резултатите.

Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид, известен като ЕЛАЙЗА.

При бързите подобно на експресните тестове за грип се взема малко кръв и в нея се търсят два вида антитела – на прясна или преминала зараза. В общия случай не може да се хване инфекция по-рано от 7-ия – 8-ия ден от момента, в който човек се е заразил.

Казано по-друг начин, организмът трябва да е развил своя имунен отговор след срещата с вируса. Предимството е бързината и затова според много от специалистите е подходящ за първично широко пресяване на пациенти с оплаквания. При преглед може да е ориентир за предприемане на карантина, докато се потвърди тестът с генетични методи.

Цените на едро на този тип тестове са 10-15 лв. В лабораториите, които го предлагат като услуга по желание в масовия случай се таксува между 100 и 120 лв.

Positive blood test result for the new rapidly spreading Coronavirus, originating in Wuhan, China

Теоретично всяка лаборатория може да изпълни бърз тест при спазване на изискванията за работа на такова място, но той категорично не е за самоизследване и за продажба в аптеки за гражданите.

В тази връзка, американският щат Ню Йорк, епицентърът на огнището на Covid-19 в страната, вече позволи на аптеките да провеждат тестове за вируса, казва губернаторът Андрю Куомо.Той заяви, че около 5000 аптеки ще могат да извършват тестване, с цел да осигурят 40 000 на ден.

САЩ имат повече от 938 000 потвърдени случая. Почти една трета от 53 751 смъртни случая е станала само в Ню Йорк.

Прегледана: 4135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече