Ананиев захапа Йотова за критиката към него: Ако се върна 4 години назад, не се сещам какво реално тя е направила

- Advertisement -

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев влезе в обяснителен режим след критиката, която получи от Президента Румен Радев и от неговото вице Илияна Йотова за  работата му по време на извънредното положение. Ананиев се оправда, че действията му са били на принципа „проба-грешка“, както е било в цял свят.

„Искахме да предприемем най-адекватните мерки. Е, да имаше и такива мерки, но те не се дължаха на непознаване на ситуацията, а да вземем превантивни мерки. С маските наистина се получи, че вечерта ги въведохме, сутринта ги отменихме. Беше на база проучване сред хората и премиерът прецени, а и аз също, и решихме да не се носят“, заяви здравният министър пред БНТ.

Той дори отиде по-далеч: „Това е нестандартна ситуация. В цял свят е така. Даже ако си спомняте, в един период от време СЗО караше държавите да действат на принципа „проба – грешка“. Нормално е да има грешки, но те не са умишлени, а с цел да увеличим шанса да съхраним здравето на хората.“

На въпрос дали реално не е бил изместен от Щаба, той коментира, че, ако наблюдаваме организацията в цял свят ще видим, че в повечето има такъв щаб. Там най-добре е да има лекари със специални компетентности и медици от висок клас.

„Аз работя прекрасно със щаба. Винаги координираме нещата, но виждате, че на брифингите се задават изключително много медицински въпроси, които само те могат да обяснят. Щабът ще го има до тогава, докато прецени министър – председателят. Най-малко до приключване на извънредната епидемиологична обстановка“, уточни Ананиев.

 Здравният министър бе запитан и за мнението му относно коментара на президента Радев за неговата работа по време на извънредното положение.

Не ми се иска да анализирам изказването на президента. Най-малко в този момент то беше неуместно и ненужно. Вадят се определени показатели от демографските. Аз мога да кажа, че рязко е намаляла детската смъртност особено през последните 2-3 години. Има и увеличение на продължителността на живота на българите с година – година и половина. Демографската криза. Това е стар проблем и не е само на България и Европа, а на света, коментира министъра изнесените от президента Румен Радев данни за смъртността в страната. Аз се гордея за това, което постигнахме в борбата с COVID-19 и мерките и всичко.

Снимка: Vevesti.bg

А що се отнася до коментара на вицепрезидентката искам да кажа, на мен не ми се иска да оценявам нейната работа. Ако се върна 4 години назад, не се сещам какво реално тя е направила. Идва политически сезон, идват избори – има два варианта – ли да се похвалиш със свършеното, или да се хванеш с другите. Е, тя явно е избрала втория вариант, а ние имаме с какво да се похвалим и особено министър-председателя“, бе категоричен Ананиев.


Прегледана: 1930

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече