Ананиев отмени задължително болнично лечение или изолация без препоръка на лекар

- Advertisement -

С документа се променя задължителна хоспитализация при установяване на заразата

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди вече никой, с потвърден COVID-19,  да не се лекува задължително в болница или да бъде поставян в изолация без решение на лекуващия лекар. Това става ясно от заповед, публикувана на страницата на министерството на здравеопазването на 19 май. Тя влиза в сила от тогава и важи до второ нареждане.

С документа се променя първоначалната стратегия, която се прилагаше у нас, а именно – задължителна хоспитализация при установяване на заразата без значение от състоянието за: възрастни хора на и над 60 години; такива с хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния, с тежко клинично протичане като задух и затруднено дишане, както и за лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия. Всички те вече ще бъдат хоспитализирани само след изрична препоръка от лекуващ лекар и в зависимост от клиничното протичане на заболяването. Лекарят изпраща препоръката си на местното РЗИ, от където назначават настаняването на пациента в болница.

Ако все пак след лекарско предписание те бъдат хоспитализирани, след изписването им ще бъдат поставяни пред „задължителна изолация в домашни условия“ за 28 дни. Отново с решение на директора на местното РЗИ. От болница пациентите ще се изписват както и досега – при лекарско предписание след един отрицателен PCR тест. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за 28 дни от датата на констатиране на заболяването подлежат: -заразоносители/асимптоматични лица;  -лица с леки клинични оплаквания, като температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема и др. , и без придружаващи хронични заболявания и тези, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Тук отново след препоръка от лекуващият лекар, решение за домашната изолация издава директорът на Регионалната здравна инспекция. Карантината от 28 дни за всички приключва след изтичане на срока и един отрицателен PCR тест. Ако тестът е положителен, домашната изолация се удължава до получаване на отрицателен резултат. По време на карантината се осъществява и медицинско наблюдение на пациентите от лекуващ лекар или личен лекар. Всички близки  контактни лица на карантинираните с COVID-19 също се поставят в изолация за 14 дни. При поява на симптоми на коронавирус, те трябва да се свържат по телефона с личния си лекар.

Прегледана: 2165

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече