Китай пази три живи коронавирусни щама от прилепи. Какво следва от това?

- Advertisement -

В Института по вирусология в китайския град Ухан има 3 живи щама на коронавирус от прилепи, призна директорът на институцията Ван Ян  в интервю за местен тв канал, цитирано от информационните агенции. Тя обаче настоява, че те не са източник на глобалната пандемия от COVID-19.

Ван обяснява, че от 2004 г. в института „изолирахме и получихме коронавируси от прилепи. В момента имаме три живи щама на вируси. Тяхната най-голяма прилика с SARS-CoV-2 съвпада на 79,8%“. Тя категорично отхвърля твърденията, че заразата е тръгнала от лабораторията й, както настояват президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео. Според Ван това си е „чиста измислица“. 

Учените в института в Ухан никога „не са откривали, изследвали или съхранявали вируса“, докато не получават проби на 30 декември м.г. от непознатата заразата, която се разпространява сред хората. „Както всички други дори не знаехме за съществуването на този вирус“, казва тя относно COVID-19, който зарази над 5.3 млн. души в глобален мащаб и отне живота на повече от 340 000.  „Как може да тръгне от нашата лаборатория, след като никога не сме разполагали с него?“, недоумява Ван обвиненията, отправени към института, който ръководи. 

Китай настоява, че заразата за първи път се е появила на пазар за живи животни в Ухан. 

Световната здравна организация (СЗО) пак се опитва да убеди Китай да разреши разследване на произхода на коронавируса. „В момента обсъждаме изпращането на мисия с колегите си от Китай. Все още не е определена конкретната дата. Но чакаме първа възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни. Целта на мисията е да разбере произхода на вируса. Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход“, обясни Майк Райън от СЗО. Той подчерта, че организацията и много държави искат да разберат произхода на вируса възможно най-бързо. 

„Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса, защото по този начин можем да предотвратим появата му в бъдеще“, каза директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Той припомни, че през февруари е постигната договорка с Китай да приеме международни експерти, но досега това не се е случило. 

Над 6,5 млн. теста за коронавирус са направени в китайския град Ухан в последните 10 дни, съобщиха информационните агенции. Властите там започнаха да изследват цялото население, което е 11 млн. души, заради опасения от втора вълна на заразата. В града се появиха новозаразени с COVID-19 в началото на май, след като почти месец нямаше случаи. Тестовете са безплатни и доброволни. Кампанията за стартира на 14 май и продължи до 23 край на миналата седмица.

Прегледана: 2345

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече