Български термометър за дишане улавя коронавируса преди симптоми и тестове

- Advertisement -

Прототипът на този термометър съществува още от преди 20 години

Български термометър може да бъде адаптиран да се използва за проследяване на коронавирусна инфекция може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса. Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница „Св. Иван Рилски“ в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София, съобщава БНТ.

Този „термометър за дишане“ измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от температурата, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците и отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове, заяви в Сутрешния блок проф. Тодор Попов.

Термометърът е правен с други цели, измерва възпаление в дихателните пътища и дава представа до колко има процеси, които са довели до склерозиране на тъканите в белия дроб. „С този термометър за бял дроб ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища“, обясни проф. Попов. Прототипът на този термометър съществува още от преди 20 години

Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на беля дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища.

С финия термометър можем да хванем нюанси по точен начин и по температурата на издишания въздух да правим заключения какво става в белия дроб„, каза проф. Попов.

Знаем, че възпалението при коронавирус започва преди още да се разпространи в цялото тяло.

С финия термометър може да се хване това възпаление като се измери температурата на издишания въздух. Възпалението може да се хване преди да са се позитивирали другите останали тестове – PCR, кръвни тестове.

Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми – при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това може да бъде и при коронавирусната инфекция.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус.

Термометърът действа в съчетание със смартфон. Данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават.

Прегледана: 3435

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече