Очакваната ваксина срещу Covid-19 ще бъде различна за отделните етноси?

- Advertisement -

Учени смятат, че ще се започне от най-уязвимите групи

Дискусиите относно ефективността на новата ваксина срещу коронавируса продължават с пълна сила. До момента няколко научни медицински институти са на крачка от създаването на така чаканата панацея. Ваксината срещу новия коронавирус обаче едва ли ще е универсална за всички групи от населението – вероятно ще се започне с ваксиниране на най-уязвимите групи. Това предположение  заяви Александър Горелов, заместник-директор по изследвания в Централния изследователски институт по епидемиология на Руската федерация.

„На първо място трябва да се осигури безопасността, а не само имунитета за различни групи от населението: за възрастните на 65 години, за по-младите хора, за бременните жени, за децата на различна възраст. Децата също имат няколко градации: до и под 18 години, както и по-малките до 6-годишна възраст. Това не означава, че ще се появи една универсална ваксина, която ще бъде в състояние да защити децата, бременните жени, младите хора и възрастните хора“, заяви Горелов по канал „Русия 24“.

Ученият отбеляза също, че лекарства, които в момента се разработват, ще трябва във времето да достигнат до серийно производство, съобщава БГНЕС.

„Вярвам, че ваксинацията ще започне с рисковите групи и хората с хронични заболявания. Тоест, най-уязвимите ще са във фокус групи, които ще целят да променят възгледите ни за здравеопазването във всички страни по света“, отбеляза експертът.

Прегледана: 2475

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече