Караниколов за държавните бензиностанции: Цените ще бъдат реални! Даваме и възможност за повече публичност и прозрачност!

- Advertisement -

По думите му по време на пандемията е имало много динамични цени на горивата

На държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV.

Той обърна внимание на мерките, предприети от държавата през последните три години. Той припомни, че три служби са формирали звено, които контролират данъчните складове, рафинерии.

Прие се Закон за горивата, който беше приет със сериозни протести, с корекция от КЗК, че законът не създава достатъчна конкуренция, той беше преработен“, обясни Караниколов една от стъпките какво прави държавата за горивата.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че държавата не се е справила с регулацията на сектора, Караниколов посочи, че има независима комисия за контрол върху горивата, която си върши работата, министърът припомни, че държавата притежава два данъчни склада, които притежават допълнителни празни обеми – идеята на управляващите тези обекти да преминат към новото държавното предприятие.

Дадем ли допълнителни мощности – много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата“, повтори министърът вече излагана от него теза. На въпрос дали действията на държавата не подпомагат друг играч на пазара, икономическият министър отговори: „Държавната компания дава възможност за повече публичност и прозрачност, ние не казваме, че само държавата ще може да ползва складовете, а напротив – колкото повече участници, толкова по-добре“. Караниколов допълни, че според КЗК няма достатъчна конкурентност в момента, становището е от миналата година.

По думите му по време на пандемията е имало много динамични цени на горивата и са засечени разминавания между ниските цени на петрола и цените по бензиностанциите. Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции„, разкри Караниколов част от разговорите с автомобилните производители. „Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени – малки и големи. Те ще са на различни локации из страната„, допълни икономическият министър.

Прегледана: 1695

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече