Уникално! Жители на турско село говорят птичи език

- Advertisement -

Турското село Кушкьой се прочу с това, че жителите му говорят на т.н „птичи език“, а самото име на населеното място се превежда „птиче село“.  То има 400 жители. Намира се в планините край брега на Черно море и е родина на прастария птичи език. Всички смятат, че модерното време е причина все по-малко от местните жители да владеят птичия език.

„Преди го знаеше всеки – предците ни, дедите ни, баща ми, майка ми, братята и сестрите ми. Сега имаме телефони и езикът изчезва. Младите хора казват, че свирукането им се струвало нелюбезно. Могат да научат птичия език, но заминават за града. Затова и не учат езика“, разказва пред „Дойче веле“ Кадън Бебек.

През лятото внуците й се връщат от града в селото. Кадън Бебек се опитва да ги учи на птичи език, но ваканцията не стига.

Преди със свирукане викахме съседите на помощ. Не трябваше да ходим навсякъде“

Снимка: www.manager.bg

Старата традиция на хората от Кушкьой бавно умира, поради което от ЮНЕСКО са включили птичия език в своя списък за Нематериалното културно наследство. Жителите на селото се надяват на финансова помощ и са основали училище за изучаване на птичия език.

Прегледана: 3600

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече