Министър Вълчев се произнесе за баловете: Най-рано през юли!

- Advertisement -

Просветният министър посочи, че тази година е по-трудно заради извънредните обстоятелства

Абитуриентите ще трябва да изчакат поне до края на юни за баловете. Това препоръча министърът на образованието Красимир Вълчев и призова да не се бърза с празненствата на завършващите, въпреки облекчаването на мерките заради коронавируса. Това стана ясно по време на посещение на министъра в село Поликраище край Горна Оряховица, предава в. „Марица“.

Той подчерта, че випускът тази година е от 50 000 ученици, като се очаква, част от тях да подадат заявления за по-късна сесия. Вълчев отбеляза, че в понеделник първият задължителен държавен зрелостен изпит по литература ще се проведе с един час по-късно от обичайното – от 9.00 часа.

Министър Вълчев посочи, че тази година е по-трудно заради извънредните обстоятелства, но изрази надежда всичко да мине нормално. Училищата са подготвени с максималните мерки за дезинфекция, осигурени са квестори. В стандартната класна стая ще бъдат настанени десет деца на отстояние поне метър и половина, посочи той. Зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита.

Общо 11 000 деца са избрали да се явят на изпит по професионална квалификация. Също толкова ученици са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, на второ място броят на учениците за матурата по избор е по биология, посочи министър Вълчев.

Новост през тази учебна година е, че се предвижда и трета стипендия за учениците, които кандидатстват за инженерно или педагогическо висше образование. Стипендията ще е в размер на 100 лева месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по Български език и литература, математика, физика и химия.

Прегледана: 3085

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече