Историческо! НАСА и SPACE X изстреляха двама астронавти в Космоса (ВИДЕО)

- Advertisement -

Астронавтите ще останат в Международната космическа станция около 3-4 месеца

 Първият пилотиран полет на създадения от SpaceX кораб Crew Dragon, планиран за 22:22 българско време в събота, излетя успешно от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Изстрелването бе планирано на 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия 20 минути преди старта. НАСА излъчва на живо събитието.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на SpaceX излетя точно в 22:25 ч. българско време към Международната космическа станция. На борда са двама от най-опитните американски астронавти – Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.

Подготовката за полета течеше по-рано от предвиденото по график. Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен заеха местата си 10 минути по-рано от очакваното време. След като специалистите на SpaceX осигуриха астронавтите на техните места и проверката на комуникационната система на екипажа с центъра за контрол на полета приключи, люкът на космическите кораби бе затворен.

Астронавтите ще достигнат Международната космическа станция в неделя и ще останат в орбита около 3-4 месеца. Крайната дата на тестовия полет на Crew Dragon все още не е определена.

Снимка: pixabay

Съединените щати прекратиха самостоятелните пилотирани полети през 2011 г., завършвайки програмата за космически совалки. Изграждането на нов пилотиран космически кораб по договор с НАСА поеха компаниите SpaceX и Boeing, създавайки съответно апаратите Crew Dragon и Starliner. Crew Dragon направи успешен тестов безпилотен полет до Международната космическа станция през март миналата година. Първият безпилотен тест на Starliner се провали, корабът се върна на Земята без да се скачи с МКС.

Въпреки прогнозите за бури, двамата астронавти на НАСА се отправиха към стартовата площадка за следващ опит за историческо извеждане в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX).

Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти десетилетие изстрелва пилотиран кораб от американска земя.

Два часа преди полета астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен облякоха лъскавите си чернобели космически костюми с помощна на техници с черни маски, ръкавици и черни качулки, изглеждащи като нинджи.

Прегледана: 3490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече