Ангелкова наложи поредица от облекчения на семейните хотели и къщи за гости

- Advertisement -

Местата за настанаяване трябва да спазват санитарен режим и дистанция на закрито

С решение на Министерството на туризма отпада задължението семейните хотели и къщите за гости да сключват договори за обслужване с медицински центрове. От тях няма да се изисква задължително да ползват и услугите и на обществени перални.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коригира указанията за работа на местата за настаняване в условията на коронавируса, след като собственици на малки хотели и къщи за гости възнегодуваха, че ги приравняват с големите туристически комплекси. Сдружението на хотелиерите по Черноморието дори започна да събира протестна подписка срещу Ангелкова за това, че налага неприложими и прекалено скъпи за малките туристически обекти изисквания.

За да осигурят безопасността на туристите и в случай на съмнения за заразен с коронавирус гост, от семейните хотели ще се изисква просто да спазват инструкциите на лекарите от РЗИ и Спешна помощ. Гост със симптоми на коронавирус трябва да се изолира от останалите туристи, но не се карантинира, изрично пише в новите указания. Просто той трябва да бъде снабден с маска, отделен от останалите туристи и да му бъде осигурена възможност да бъде прегледан от лекар в отделна стая. 

В указанията за работа на местата за настаняване са отразени новите възможности  да се използват от гостите закрити зали за занимания, за спектакли, за забавни игри и други подобни, но при спазване на изискванията за физическа дистанция.

Разполагането на масите в хотелите и заведенията от закрит тип трябва да е на разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство. 

 Препоръчително е храната да се сервира. Все пак са допустими два варианта за хранене на бюфет – когато храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства. 

Прегледана: 1856

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече