Близо 60% от българите вярват в теорията за умишленото разпространение на Covid-19

- Advertisement -

58% от българите смятат, че коронавирусът се разпространява умишлено, сочат данните от допитване на Gallup International, публикувано в сп. „Икономист“. Анкетата е направена през март сред населението в 28 държави на четири континента. Българите са най-подозрителни към разпространението на заразата от всички участници в проучването. На другия полюс пък са босненците, като едва 16% от тях са на мнение, че COVID-19 е плод на конспирации.

Освен българите с най-голямо подозрение към разпространението на COVID-19 подхождат анкетираните еквадорци, палестинци и нидерландци, става ясно от публикуваните данни. 
Избухването на пандемията се оказа благодатна почва за избуяването на многобройни конспиративни теории за коронавируса. Според една от тях заразата може да се лекува чрез консумацията на метилов алкохол, което доведе до смъртта на повече от 700 души в Иран.

Теорията, че 5G мрежите са източник на инфекцията, пък се оказа в основата на нападения и палажи на повече от 90 предаватели във Великобритания. Точно както вирусът се настанява в белите дробове на хората, опасните идеи заразяват умовете им, коментира „Икономист“. 

Социалните медии дават възможност на хората да споделят както истински новини, така и фалшиви, като понякога потребители не успяват да направят разликата. Затова са необходими регулации, които да помогнат срещу разпространяването на дезинформации, пише списанието. 

Американците, които масово използват социалните медии, са по-склонни да повярват, че властите стоят зад заразата, както и че се преувеличава сериозността на заболяването, става ясно от публикуван наскоро материл в Misinformation Review наHarvard Kennedy School.

Според проучването на Gallup International, публикувано в сп. „Икономист“, около 20% от анкетираните американци са на мнение, че COVID-19 се разпространява умишлено.

Прегледана: 3189

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече