Въпрос на съвест! Учителка намери на улицата 600 лв и ги предаде в полицията

- Advertisement -

За по-малко от три седмици ръководството на РУ – Попово за трети пореден път прие свои съграждани, намерили изгубени на обществено място парични суми, и своевременно предали ги на полицията, за да бъдат установени собствениците им, и да си ги получат обратно. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище.

И докато предишните два пъти поканените в управлението, за да получат благодарност за доблестната си постъпка, бяха ученици, този път цветя от началника му гл. инсп. Ивелин Христов за хуманния си жест получи учителката в Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в гр. Попово Петя Цанева.

 На 1 юни малко след 16:00 часа тя се прибирала вкъщи по бул. „България“ в града – след приключване на матура, където била квестор. Изведнъж видяла разпилени по земята банкноти – 12 броя от по 50 лв., т.е. на обща стойност 600 лв. Вдигнала ги от земята и веднага позвънила на съпруга си. Той дошъл и двамата заедно отишли в районното управление, където предали намерената сума.

 „Не сме и помисляли за някакъв друг вариант, освен да ги върнем. Та това може би е месечната заплата на някого, или с парите някой е планирал да си купи лекарства, или нещо за децата си. Ние също сме родители и добре знаем, че не е лесно в днешно време да се отглеждат деца“, обяснява учителката.

Тя е завършила история и има 20-годишен стаж като учител по обществени науки. Станала ѝ много приятно, когато ѝ се обадили собствениците на изгубената парична сума. Хората дошли в дома ѝ, за да ѝ благодарят.

И с още нещо се гордее Петя: „Двете момчета, които предадоха преди няколко дни в полицията изгубен мъжки калъф с документи, пари и разплащателни карти, са мои ученици. Преподавам на децата етика и морал, старая се да помогна за изграждане на ценностната им система, и считам, че личният пример също е много важен в това отношение“, каза още тя.

Снимка: в. „Труд“

 Със сигурност Петя Цанева с благородния си жест е чудесен пример както за съгражданите и учениците си, така и за своите две деца – дъщеря студентка и син седмокласник. „Да вярваме в съхраненото добро начало у хората!“, пожела тя на участниците в срещата.

  От името на ръководството на областната дирекция на МВР и на РУ – Попово началникът му гл. инсп. Ивелин Христов ѝ поднесе цветя с думите: Тези доблестни постъпки сами по себе си красноречиво говорят какви хора живеят в града и общината ни. И дано те са колкото се може повече. А хейтъри в социалните мрежи, у които подобни доблестни прояви да предизвикват учудване и неразбиране, за съжаление винаги ще се намират“. На ръководството на ПГСС „Н. Пушкаров“ в гр. Попово е изпратено благодарствено писмо от ръководството на ОД МВР – Търговище.

Прегледана: 4418

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече