Томислав Дончев потвърди: България получава 13 млрд. евро от ЕК за справяне с кризата

- Advertisement -

От ЕК България ще получи близо 13 млрд. евро, като малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Останалите ще са под формата на заем, ако България има нужда тегли този заем. Засега този фонд на ЕК е само предложение, но аз съм убеден, че то ще бъде прието. Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места“, заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че цената на парното не е само газ: „Не искам да си позволявам да коментирам работата на КЕВР. Най-добре поканете техен представител, който да обясни. Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръковдство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново ръководство. Това  по повод информациите, че цената на парното ще се увеличава“, допълни Дончев.

Вицепремиерът изказа и мнение и за намаляването на ДДС: „Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си. Редуцираната ставка на ДДС бе предложение на самите ресторантьори, а не на правителството. Няма нищо лошо в дебат за пренастройване на данъчната система, но сега ще има желание от всички браншове за намаляване на ДДС. Възможен е и такъв разговор да се случи, но трябва да преценим всички рискове, защото българската данъчна система е доказала, че работи много добре“.

Прегледана: 2461

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече