Световната банка с тревога: Пандемията е пагубен удар за световната икономика

- Advertisement -

60 милиона души могат да бъдат тласнати в „крайна бедност“ от ефектите на коронавируса

Пандемията от коронавирус е „пагубен удар“ за световната икономика, според президента на Световната банка Дейвид Малпас. Той предупреди, че препитанието на милиарди хора ще бъде засегнато от пандемията и прогнозира, че икономическата криза може да продължи десетилетие, съобщава Actualno.com.

През май Малпас предупреди, че 60 милиона души могат да бъдат тласнати в „крайна бедност“ от ефектите на коронавируса. Световната банка определя „крайната бедност“ като живот с по-малко от 1,90 долара на човек на ден. Въпреки това, в интервю за ВВС Radio 4 Дейвид Малпас заяви, че повече от 60 милиона души могат да се окажат с по-малко от 1 долар на ден.

Комбинацията от самата пандемия и блокадите означават милиарди хора, чийто поминък беше нарушен. Това предизвиква загриженост. И двете преки последици – изгубени доходи, но също така и последиците за здравето, социалните последици, са наистина тежки.„, допълни президентът на Световната банка.

Той поясни, че най-много са пострадали тези, които най-малко могат да си го позволят.

Можем да видим, че индексите на борсата в САЩ са сравнително високи и въпреки това хората в бедните страни са не само безработни, но и неспособни да намерят работа дори в неформалния сектор. И това ще има последици за десетилетие„, обяснява Малпас.

Световната банка, заедно със своите партньори, оказва подкрепа на най-тежко засегнатите страни, но казва, че е необходимо много повече. Институцията призовава търговски кредитори като банки и пенсионни фондове да предложат облекчение на дълга на бедните страни.

Прегледана: 2567

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече