Крачка назад! Удължава се извънредната епидемиологична обстановка до края на юни

- Advertisement -

Правителството и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса решиха единодушно извънредната епидемиологична обстановка в страната да бъде удължена до края на месец юни, стана ясно от брифинг с участието на здравния министър и премиера Борисов тази сутрин.

Докладът е изключително подробен. Освен него, се проведе и среща при премиера Бойко Борисов. Искам да ви уведомя, че от докладът на доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите„, обясни Ананиев.

В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министърът това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение„, обяви министърът. Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт„, обясни Ананиев.

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.

Министър-председателят  от своя страна успокои хората, че нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент. По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва.

Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция – дезинфекцията също. Трябва да свикнем да живеем с този вирус“, отбеляза премиерът.

Прегледана: 3187

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече