Дизайнери създават „устойчиво на болести“ яке, изработено от медни нишки

- Advertisement -

Медта освобождава електрически заредените йони, което затруднява дишането на микробите

Дизайнери създават яке, „устойчиво на болести“, изработено от над 11 километра медни нишки, което е и напълно водоустойчиво.  Супер дрехата, наречена Full Metal Jacket, е проектирана да убива бактерии и вируси като този, който причинява COVID-19, защото е направена от 11 км мед. Медната материя и защитите, които предлага, обаче не са евтини – якето ще ви „върне назад” с 895 паунда, пише в. „Дейли Стар”, цитиран от БГНЕС. 

 Привидно вълшебните свойства произлизат от факта, че медта е „биостатичен“ метал, който е в състояние да убие бактерии и всякакви вируси, които влизат в контакт с него, твърдят производителите. 

От Vollebak добавят, че медната прежда или конец съставлява 65% от материала, използван в „устойчивото на болести“ яке.  Съосновятелят на компанията Стив Тидбол, цитиран от изданието каза: „Докато навлизаме в нова ера на болести, Земята се нагрява, а пожарите и наводненията помитат отделни държави, ние сме радикално недостатъчно подготвени като вид за скоростта, с която се извършва промяната. С промяната на нормалността около нас системите ни за оцеляване трябва да се адаптират – от аварийно планиране и инфраструктура, до нашата архитектура и облекло. Значи ориентираме мисията си да проектираме дрехи за нуждите на следващия век, а не за следващия сезон. Устойчивостта на болести ще се превърне в изискване за облеклото в бъдеще и затова сега започваме да работим с мед.“ 

Снимка: www.123rf.com

Медта освобождава електрически заредените йони, което затруднява дишането на микробите, преди да пробие дупки във външната им мембрана и напълно да изтрие тяхната ДНК. Това не позволява на микробите да развият бъдеща резистентност.  Тези свойства са демонстрирани от обширни изследвания, и тази година отново попаднаха в светлината на прожекторите при първоначални проучвания на Covid-19. 

Изследвания от САЩ и Гърция сочат, че медта може да произведе ефект, при който потенциално да намали бактериите със 70%, на до 50 см от самата мед. 

НАСА пък проучва използването на правени на 3D-печат медицински инструменти, изградени от мед, на борда на Международната космическа станция, за да помогне за намаляване на риска от инфекция при продължителни космически полети.

Според Тидбал Full Metal Jacket е първото доказателство за ползата от медта в създаването на дрехи от жизненоважно значение.

Прегледана: 4974

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече