Доц. Кунчев: 5% е вероятността PCR тестът да е фалшиво отрицателен

- Advertisement -

За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест

Вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест за коронавирус е между 3 и 5%. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по темата, че лекари предупреждават за пациенти с коронавирус, но с отрицателни тестове, предаде bTV.

За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Невинаги обаче всички фактори са налице.

Ангел Кунчев също признава, че е възможен фалшиво отрицателен тест. „Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка – знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза„, коментира той.

Д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ „Св. Анна“ в София посочва, че е имало случаи, при които при някои пациенти са излизали отрицателни PCR тестове, въпреки че базата на образните изследвания е било категорично, че става въпрос за COVID инфекция.

По-ясна картина за състоянието на пациенти с коронавирус може да има със скенер, на който се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

Проучвания показват, че дори PCR тестовете понякога могат да са неточни и вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет. Най-висока вероятност има при вземане на секрет от белия дроб.

Прегледана: 4859

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече