Скандално! Над 650 деца са сигнализирали, че са жертви на домашно насилие

- Advertisement -

Общо 38 615 деца са потърсили помощ на горещата телефонна линия за деца с номер 116 111 за година. Това означава, средно по 105 подрастващи са имали нужда да споделят проблема си и да получат съвет как да постъпят, съобщава в. „Марица“.

Данните сочат, че момичетата по-често се обаждат за помощ от момчетата. Те търсят консултация основно за любовни връзки и сексуални взаимоотношения. Веднага след тях се нареждат консултациите по семейни проблеми и за насилие в училище.

Това означава, че децата не могат да обсъждат темите, които ги вълнуват, вкъщи с родителите си, което е сериозен знак за тревога, коментират психолози. Причините може да са няколко – между поколенията да липсват добри взаимоотношения, да са отчуждени или родителите просто да са на гурбет в чужбина и децата да се отглеждат от баби и дядовци, а огромната разлика в поколенията да е пречка за споделяне.

Данните бяха изнесени в доклад за равнопоставеността на половете у нас за 2018 година.

Снимка: REUTERS/Tom Esslemont – RTSPYXP

Оказа се, че жените все по-често се осмеляват да се оплачат от сексуален тормоз и подигравки, нанесени им от мъже. Те са подали жалбите си пред Комисията за защита от дискриминация.

През изминалата година жертвите на домашно насилие са били 890, от които мъжете са едва 6. Най-голям обаче е делът на децата, жертва на домашно насилие – 658.

Запазва се тенденцията при трафик на подрастващи потърпевшите да са предимно момичета, като средната им възраст е 14 години. Най-голям е броят на децата, подложени на сексуална експлоатация – 11, жертви на джебчийство са 3, на просия 2 и едно дете е било подложено на трудова експлоатация. 

Прегледана: 4482

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече