Основният въпрос: Има ли траен имунитет след заразяване с коронавирус?

- Advertisement -

Нивата на антитела у пациентите, преболедували COVID-19, падат рязко за два-три месеца след отшумяването на инфекцията, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на изследване на китайски учени сред пациенти, заразили се с коронавируса. В проучването са участвали както тежко болни, така и асимптоматични носители на вируса, съобщава Actualno.com.

Резултатите от изследването, публикувано в списание Nature Medicine, подкрепят тезата, че е нужно дълго време да се спазва социална дистанция и да се изолират рисковите групи пациенти, казват учените.

Здравните власти в някои страни, като Германия например, дискутират дали е етично и практично да се позволява на хора, при които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно, отколкото останалите.

Откритието поставя под въпрос идеята за т.нар. имунизационни паспорти за пациенти, възстановили се от болестта. Китайското изследване обхваща 37 пациенти със симптоми на COVID-19 и 37 заразени, които не проявяват симптоми. Учените установяват, че при тези от тях, които са дали положителен резултат на теста за имуноглобулин Г (IgG) антитела, след два-три месеца се отчита рязък спад от около 90 на сто на антителата. Този вид антитела е основен за човешкия организъм и го пази от вируси, бактерии и гъбички.

Positive blood test result for the new rapidly spreading Coronavirus, originating in Wuhan, China

Автори на изследването са учени от филиал на Китайския център за контрол и предотвратяване на заболяванията и техни колеги от други китайски институции. Въпреки тези открития, проучването не отхвърля възможността други части на имунната система да осигуряват защита от новия коронавирус, коментира Цзин Дун-Ян. Въпреки че професорът по вирусология в университета на Хонконг не е участвал в изследването, той напомня, че някои клетки запомнят как да се справят с вируса след първата си среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако се срещнат повторно с инфекцията. Учените все още изследват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус.

Мнозина имунолози вече изказаха мнение, че въпреки спадащия брой антитела, имунната система вече е подготвена за нова среща със SARS-Cov-2 и ще неутрализира успешно бъдеща атака. 

Прегледана: 6353

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече