Politico обобщи: Половината българи не вярват в либералната демокрация и медиите

- Advertisement -

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, сочи проучване в 10 страни от региона, пише днес „Политико“. Изследването е публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация „Глобсек“.

Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани държави – България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят „либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система“ като най-добра форма на управление.

За страната ни данните сочат, че едва 35 на сто предпочитат либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система – най-нисък показател сред 10-те държави. За сметка на други 45% от българите, които биха предпочели по-авторитарно управление – „силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори“ – най-висок показател, цитира още news.bg.

Резултатите сочат, че качеството на демокрация в страната няма връзка с подкрепата за либералната демокрация, пишат авторите на доклада на „Глобсек“. В България 34% смятат, че западните общества и начинът им на живот са заплаха за националната идентичност и ценности. Близо една трета от българите (31%) смятат, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43 на сто я виждат в САЩ.

Половината българи смятат, че мигрантите са такава заплаха, а 36 процента – се опасяват от сексуалните малцинства. По отношение на „стандартните мейнстрийм медии“само 37% от българите им имат доверие – най-нисък показател в сравнение с останалите. Само 38 на сто смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.

Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна.

Материалът е взет от сайта Actualno.com.

Прегледана: 5258

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече