МОН предвижда нови предмети и тестове за седмокласниците

- Advertisement -

Министерството на образованието и науката предлага изпитите след 7 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това съобщи на брифинг в четвъртък ресорният министър Красимир Вълчев, цитиран от Нова тв. 

Основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природите и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети“, каза той.
„Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните
”, поясни министърът и уточни, че промените биха могли да се въведат от учебната 2022-2023 година.

Снимка: BurgasNews.com

Знаете, че новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% – за упражнения. Когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5-6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове по този предмет с половин час”, каза още Вълчев.
За природните науки ще бъдат предложено отпадане на понятия и излишна фактология, стана ясно още на брифинга.  Не се предвиждат промени в програмата заложена за предметите – български език и литература и история.

Експертите искат още да се въведе нов предмет – Дигитални технологии и креативност, за учениците в 5,6 и 7 клас.  „Днешното поколение деца ще живее в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми”, поясни Вълчев.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

Предвижда се името на предмета „Околен свят” да бъде променен на „Родинознание”. Това няма да доведе до промени в учебната програма.

Опитваме се да направим концептуална промяна в целодневната организация на учебния ден. В момента тя е слабо регулирана. Тя е по една рамка, която е от десетилетия. Учениците, които са на целодневно обучение нямат време да се включат в други дейности по интереси. Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие„, каза още Вълчев.

Източник: Блиц.бг

Прегледана: 4703

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече