Бивш шеф на НСО: Промените в Закона за МВР се превръщат в политически проблем

- Advertisement -

Промените в Закона за МВР се превръщат в политически проблем, коментира в предаването „Преди всички“ Николай Марков, експерт по въпросите на националната сигурност и бивш служител на НСО: “Превръща се в политически проблем и естествено тази борба, която се води по някакъв начин публично между президентската институция и правителството. Интерпретира се по политически начин, но на практика има експертен поглед, който е съвсем различен от това, което се публикува в публичното пространство“.

Марков посочи, че според Конституцията Министерският съвет е органът, който отговаря и осъществява националната сигурност на страната, а контролът върху дейността на Националната служба за охрана се осъществява от Народното събрание. 

По думите му и досега МВР изпълнява функции по охрана: “Аз мисля, че те ще продължат да правят политика върху дейността на системата за защита на националната сигурност и това е груба грешка. Би трябвало експертите, които са и около президента, и около министър-председателя, да проявят малко характер и да върнат политическото говорене на масата на експертното становище. Защото от системата за защита на националната сигурност трябва да се възползват гражданите, тя да е в тяхна полза, а не в полза на политическата сигурност“.

Прегледана: 7742

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече