Проф. Асен Балтов: Става страшно при 300 заразени дневно

- Advertisement -

Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките – на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в интервю за в. „Марица“.

По думите му, ако българите спазват противоепидемичните мерки и бъдат дисциплинирани, ще се запазят нормалните нива на заразата.

Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха да кажат, че не е нищо страшно.

А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите. Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени„, допълни професорът.

Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени.

Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол„, каза още директорът на „Пирогов“.

„Не съм заразен. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.

Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест,а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация“, обясни той.

Прегледана: 3907

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече