Проф. Коста Костов предупреди: Епидемията е бълбукащ извор, който може да стане гейзер

- Advertisement -

Специалистът беше категоричен, че единствените доказани мерки са дистанцията между хората и дезинфекцията и изрази недоумение защо се правят компромиси с футболните запалянковци

Освен че се правят повече тестове и свободата, която дадохме на хората, също има участие в това нарастване на броя на заразените с Covid-19″. Това коментира пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса.

Той сравни епидемията с бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат.

Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите – да се пуснат 12 000 души на мача за купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените 3 Д от проф. Тодор Кантарджиев „, заяви проф. Костов и изрази категорично несъгласие с това. Той припомни, че мачът в Бергамо е бил огнище за епидемията в Италия.

Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото: „Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти„.

Според него това е провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса.

В предаването „Нещо повече“ проф. Коста Костов беше категоричен, че единствените доказани мерки са дистанцията между хората и дезинфекцията.

За да име стаден имунитет 7 млрд. души население на света, 5 млрд. от населението трябва да е инфектирано от вируса – 67% е границата за т.нар. стаден имунитет, а досега не повече от 1 до 5% е инфектирано“, обясни проф. Костов.

По думите на професора няма нито едно доказано надеждно лекарство: „Науката се предаде! Това никога досега не се е случвало – с минимум данни да вадиш максимум информация„.

Материалът е публикуван в сайта „Епицентър.“

Прегледана: 4111

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече