Отчетен е сериозен срив на парите, изпратени от сънародниците ни в чужбина

- Advertisement -

През 2019 г. преводите в световен мащаб достигнаха рекордните 554 млрд. долара

Епидемията и световния блокаж на икономиката очаквано удря парите, които cънародниците ни в чужбина пращат у нас. Според данни на БНБ през първото тримесечие сумата е 227 млн. евро, или свиване с 24 процента на годишна база, съобщава в. „Банкеръ“.

За сравнение в същия период на 2019 г. сумата е била в размер на близо 300 милиона евро. Трябва да се има предвид, че едва в края на първото тримесечие в Европа и света бяха въведени по-твърди за изолация. Тоест вероятно данните за второто тримесечие на 2020 г. ще са още по-показателни за ефекта от икономическата криза.

Иначе най-много средства са дошли от Германия – близо 47 млн. евро. По-значителни суми са изпратили и българите от Съединените щати и от Испания – съответно 42.8 млн. евро и 25.9 млн. евро. Следват Обединените арабски емирства, Гърция и Италия. 

През 2019 година паричните преводите от чужбина достигнаха общо 1.22 милиарда евро, регистрирайки ръст от 2.71% на годишна база. И въпреки свиването в първите месеци на 2020 г. нивото е по-високо, отколкото в същия период на 2016 г. например. Тогава са влези преводи от българи, работещи в чужбина, на стойност 213.6 милиона евро.

В края на април Световната банка прогнозира срив в преводите на мигранти в техните родни страни през 2020 г. заради епидемията от коронавирус, която увеличава безработицата в целия свят.

Предвижда се паричните преводи към страни с ниски и средни доходи да паднат с близо 20% до 445 млрд. долара,което представлява загуба на решаващ финансов спасителен план за много уязвими домакинства, заяви Световната банка.

Най-голям спад – около 28%, ще отчетат Европа и Централна Азия. Очаква се тези парични потоци да се възстановят частично през 2021 г. – с над 5 процента.

През 2019 г. преводите в световен мащаб достигнаха рекордните 554 млрд. долара

Според Световната банка прогнозираният спад, който би бил най-резкия в най-новата история, до голяма степен се дължи на намаляването на заплатите и заетостта на работниците мигранти, които са по-уязвими от загубата на заетост и доходи по време на икономическа криза в приемащата държава.

Прегледана: 2317

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече