Социален антрополог: Станали сме по-тревожни и по-агресивни в кризата

- Advertisement -

Във видинския ромски квартал „Нов път“ избухна напрежение. Причината е спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. Две момчета са били задържани за 24 часа. Засега няма обвиняеми, съобщиха от прокуратурата.

Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството“, коментира пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин“, каза още той.

По думите му все повече родители живеят разделени и все повече майки си гледат децата сами.

Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята на социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре“, каза още социалният антрополог.

Проф. Калин Гайдаров – криминален психолог – коментира, че страхът и тревожността са по-високи по време на пандемията и това повишава риска от конфликти.

Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действия“, допълни той.

Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправомерно и нехуманно и да имат вътрешните възможности да се справят със собствения си проблем“, на мнение е проф. Гайдаров.

Прегледана: 3888

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече