Полицаи и медици получават по 210 лв. ваучер за почивка

- Advertisement -

Върху помощта няма да се дължат данъци и осигуровки

Медиците и полицаите от първите редици в борбата с коронавируса вече може да получат ваучери за 7-дневна почивка на стойност 210 лв. Кабинетът одобри в сряда реда, по който ще се раздават безплатните талони.

Мярка бе гласувана от депутатите в закона за извънредното положение през юни и влезе в сила от 1 юли. Първоначално НФСБ настояваше всички българи, които се осигуряват, да получат субсидия под формата на ваучери, с които да почиват на българските курорти и така да подкрепят хотелиерите и ресторантьорите – най-пострадалият от COVID-пандемията сектор. Впоследствие обхватът на субсидията бе силно стеснен, като достъп до нея имат само държавни служители, изпълнявали задълженията си на първа линия. Според разчетите това са около 47 000 души.

Освен медици и полицаи от безплатните талони ще може да се възползват още немедицински специалисти и специализанти в лечебните заведения, служители на регионалните здравни инспекции, на центровете за Спешна медицинска помощ, на районните здравноосигурителни каси. Към тях се включват и служители от системата на социалното министерство и на Националното ТОЛ управление.

В решението си Министерският съвет е публикувал и списък с всички почивни бази, в които ще може да се ползват ваучерите. Това са базите на НОИ, държавните болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, както и почивните станции на министерствата и други държавни ведомства.

Средствата за талоните ще са от бюджетите на здравното, социалното, вътрешното, регионалното и военното министерства, като всеки министър ще отговаря за избора на хората.

Ваучери ще се раздават чак до 30 ноември 2021 г., което означава, че субсидираната ваканция ще може да се ползва не само това лято, но и следващото. Възможно е също така служителите да изберат и почивка в зимен курорт.

Помощта ще може да се ползва еднократно, като ще се изплаща авансово в 14-дневен срок преди ползването й въз основа на издадената заповед. Върху сумата от 210 лв. не се дължат данъци и осигуровки.

Прегледана: 10842

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече