НАП подозира, че лаборатории крият приходи от Ковид тестове

- Advertisement -

Приходната агенция започна проверка по сигнали за неиздаване на касови бележки за изследвания

Инспектори на НАП започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тестове за COVID-19. Причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията, съобщи пресслужбата на приходната агенция.

От НАП вече са информирали ръководителите на лабораториите, че има лавина от сигнали за нередности, че всяка продажба на услуга трябва да се отчита с фискални бонове и че неспазването на данъчното законодателство води до глоби.

Наред с предупреждението данъчните започват и два вида контрол – открити наблюдения и контролни покупки. В първия случай инспекторите влизат в лабораторията, легитимират се и следят дали се издават касови бележки. Във втория случай се прилага хватката „таен клиент“ – служителите на НАП се правят на обикновени граждани, които искат да се тестват за коронавирус (или за друго) .  

Цената на един PCR тест у нас варира около 130 лв., но след като Гърция въведе задължително представяне на отрицателен резултат изследването за коронавирус поскъпна докъм 200 лв.

В разгара на коронаепидемията пред лабораториите се извиха безпрецедентни опашки. Които носят рекордни приходи. Сега НАП ще разбере дали тези обороти са на светло.

Прегледана: 11796

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече