Борисов: За хората, които ми искат оставката – оставям им 29 млрд. евро от ЕС

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук профила си, за да обясни до какъв етап са преговорите в Брюксел. Там евролидерите след 4-дневни преговори взеха решения за възстановителния план и за финансовата рамка, пише Novini.bg.

„Стигна се до соломоновското решение 390 на 360 млн. евро грантове и заеми“, обяви Борисов.

Той посочи, че от близо 8 млрд. евро грантове в рамките на Механизма за устойчивост ще може да се възползва България. 

„Дай Боже с тази пандемия нещата не се усложнят“, каза той.

Разкри, че френският президент Макрон го е подкрепил в искането да се обсъдят общите действия и мерки за медицинския аспект в борбата с COVID-19.

От изказването на Борисов стана ясно, че отпусканите на евросредствата ще са обвързани с върховенството на закона. По думите му той е притичвал до 11-я етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони. 

„Общият размер средства за България следващите години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари и сме една от малкото страни, които ще получат близо 2 млрд. евро повече по новата МФР (многогодишна финансова рамка“, подчерта Борисов.

„Ето за това заслужавам да ми се иска оставката“, каза иронично Борисов и напомни, че преговорите са се водели в тежки условия. А при положение, че общо намаляват средствата в Брюксел, за България ще има повишение.

Европейското финансиране за кохезионната политика също се запазва, изрази задоволство българският премиер. 

Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел много помогна. Сабастиан Курц също такова изказване направил пред Съвета, „все едно е премиер на България“. На премиера на Холандия също.

Аз блокирах към 6 ч. И те помогнаха. Моят рекорд за кафета е непобедим вече. Всички ни подкрепиха, поздравиха ни и за Европредседателството“, уточни още Борисов.

В коментара си от Брюксел той припомни отново, че България е в Банкови съюз и Чакалнята на еврозоната. Освен това при променянето на МФР е вкарана и точка, която предвижда 200 млн. лв. за изостаналите райони в България. По този начин той изрази задоволство от свършената работа. 

1,8 трилиона евро пък ще е бюджетът на ЕС за следващите 7 години.

Прегледана: 16101

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече